Nieuwsbrief voor taalliefhebbers Webversie  |  Afmelden
1943 | 23 juni 2017
 
Weetjes
  • Aan het verschil tussen kennen en weten valt heel wat leuks te beleven. (Trouw)
  • De Nederlandse overheid begint eind dit jaar met een experiment met meertalige kinderopvang. (Onze Taal)
  • Oogpupillen reageren niet alleen op licht en donker, maar ook op woorden die gelezen of gehoord worden. (Dagblad van het Noorden)
  • Het complete overzicht van het onderzoek naar de staat van het Nederlands is nu beschikbaar. (Taalunieversum)
  • Gespot in een hippe koffietent: de ‘lattepapa’. (INT)
 
 
Opinie
  • Ritme, onder meer het samen teksten opdreunen of zingen, kan inwerken op ons onderling afgestemde groepsgedrag. (MO*)
  • Angela ‘Mutti’ Merkel slaagde erin haar bijnaam in haar voordeel te laten werken. Zal dat Theresa ‘Maybot’ May ooit lukken? (BNR)
  • Zodra één persoon in een gezelschap geen Nederlands spreekt, schakelt de rest vaak over op het Engels. Is dat wenselijk? Geef uw mening op de site van Onze Taal.
 
 
Winnaars wedstrijd Giftige communicatie
 
In Taalpost 1939 vroegen we: wat is de kleur van de cover van het boek Giftige communicatie? Gifgroen, natuurlijk. Dat wisten onder meer deze winnaars: Jos Bode, Saskia Boets, Mil van Leeuwen, Marc Maartens en Monique Rollings. Zij hebben hierover bericht gekregen.
Lees meer over het boek
 
 
Nieuwe wedstrijd ‘Maar zo heb ik het geleerd!’
 
Een aantal taalregels zijn het stokpaardje van echte en zelfbenoemde schoolmeesters. Maar klopt dat taalgehinnik wel? Taalexpert Wouter van Wingerden bevrijdt in Maar zo heb ik het geleerd!’ vijftig kunstmatige taalregels van hun oogkleppen.

Had u graag dit boek als cadeau gehad? We mogen er vijf exemplaren van weggeven. Maak kans door deze vraag te beantwoorden: vroeger werkte de auteur bij Onze Taal, maar wat doet hij nu? Stuur uw antwoord in vóór 30 juni via dit formulier.
Doe mee
 
 
En verder
  • In een internationale wedstrijd moesten hackers een spel kraken. De encryptie ervan was gebaseerd op een technologie die ooit ontwikkeld is door Auguste Kerckhoffs, een Nederlandse linguïst en cryptograaf uit de negentiende eeuw. (Computable)
  • Een van uw taalpostbodes krijgt er vanaf 1 september een taak bij: Marc van Oostendorp wordt hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. (Radboud Universiteit)
 
 
Aanbod van Onze Taal
Teksten laten corrigeren?
 
Teksten schrijven is een vak op zich - en teksten nakijken ook. Laat uw tekst daarom corrigeren door de Taaladviesdienst van Onze Taal. Twee ervaren taaladviseurs bekijken of de punten en komma’s op de juiste plaats staan, of de spelling en zinsbouw juist zijn en of de boodschap die u wilt overbrengen goed over het voetlicht komt.

Onze Taal corrigeert allerlei teksten: advertenties, brieven, columns, artikelen, mailings, websiteteksten, rapporten, jaarverslagen, boeken, enz.

Mail uw tekst naar taaladvies@onzetaal.nl voor een vrijblijvende offerte.
Lees meer
 
 
Taalpost brengt u twee keer per week het belangrijkste taalnieuws.
Redactie: Erik Dams (Sint-Katelijne-Waver) en Marc van Oostendorp (Leiden).
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief