Nieuwsbrief voor taalliefhebbers Webversie  |  Afmelden
2000 | 16 februari 2018
 
Taalplezier
Taalpost bestaat sinds 2002, telt meer dan 44.000 abonnees en is aan nummer 2000 toe. We maakten een kort taalplezierfilmpje met een beetje hulp van onze abonnees. Het boekje Waar komt suikerspin vandaan? gaat naar Jaap Zwier en een halfjaarabonnement op Onze Taal naar Sylvia Clements. (Uw Taalpostbodes)
Bekijk het filmpje
 
 
De taal van kleding
 
Het nieuwe nummer van Onze Taal ziet er beeldig uit, niet het minst omdat het over ‘De taal van kleding’ gaat: teksten op shirts, uitdrukkingen uit de textielwereld, schrijven over mode en het verband tussen taal- en kledingmode. Daarnaast is er een interview met Griet Op de Beeck, de auteur van het Boekenweekgeschenk: “Ik hou niet van niksige woorden.” En er zijn stukjes over namen van wifinetwerken, katten-Nederlands en gemengde gevoelens.

Nog geen lid? Neem een proefabonnement.
Lees meer
 
 
Opinie
  • Eef Erdmans stelt vast dat op de Nederlandse universiteiten geen Engels maar wel ‘Globish’ wordt gesproken. (ED)
  • Anneke de Vries moedigt haar leerlingen tijdens ‘plusklusmomenten’ aan onderling te overleggen over het kraken van vertaalzinnen. (Westerkwartier)
  • René Appel leidt op 24 februari een debat over de vraag: Engels in Nederland(s), een verrijking of verarming? Wilt u erbij zijn? Meld u aan. (Stichting Politiek Theater)
 
 
En verder
  • Utrecht zoekt een bijnaam voor het nieuwe dak boven het Stationsplein. (Indebuurt Utrecht)
  • Er zijn in Gent perenbomen ontdekt die zo oud zijn dat ze nog geen naam hebben. (De Standaard (registratie))
  • 24 procent van de Belgische alleenstaanden heeft een koosnaampje voor zijn of haar wagen. (Manoeuvre)
  • De fashionista’s van Onze Taal hebben een mode-abc samengesteld. (Onze Taal)
 
 
Aanbod van Onze Taal
DeTaal-top-100
 
Een uitkomst in de dagelijkse taalpraktijk! Kort en duidelijk antwoord op honderd veelgestelde vragen over het Nederlands, met tal van voorbeelden. Bondig, praktisch en overzichtelijk.

Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod: spelling, grammatica en leestekens. Ook wordt aandacht besteed aan de schrijfwijze van getallen, aardrijks­kundige namen en de aanhef en afsluiting van mails en brieven. Het boek bevat verder enkele handige lijsten, bijvoorbeeld met oude naamvallen (zoals te allen tijde) en werkwoorden waar hen of hun bij hoort.

De Taal-top-100 kost € 19,90.
Bestel een exemplaar
 
 
Taalpost brengt u twee keer per week het belangrijkste taalnieuws.
Redactie: Erik Dams (Sint-Katelijne-Waver) en Marc van Oostendorp (Bilthoven).
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief